Vernisajul Expoziției „Monumentele Basarabiei”, desfășurat în Sala Baptisteriu a Muzeului Mitropolitan din Iași

Arhiepiscopia Iașilor Septembrie 22, 2021

„Proiectul «Monumentele Basarabiei» a pornit în 2009, în urma îndemnului părintelui profesor Mircea Băjenariu, care a dorit să instalăm un Crucifix în memoria familiei Gafencu din orașul Sângerei. Acceptând această provocare, ulterior ne-a venit ideea de a ridica Crucifixuri similare, toate fiind sculptate la Cluj – în piatră de Viștea – în cinstea celorlalți sfinți basarabeni, majoritatea din ei suferind în temnițele comuniste.” – a declarat avocatul Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Monumentum.

Principalele monumente restaurate

„Monumentee sunt grupate pe mesaje. Este vorba de șase busturi închinate Regelui Ferdinand, patru obeliscuri cu vulturul Armatei Române închinate grănicerilor căzuți pe malul Nistrului, monumentele și cimitirele închinate Armatei Române din Primul și din cel de-al Doilea Război Mondial și a patra categorie, a monumentele închinate anumitor personalități, cum ar fi: Vespasian Ierbiceanu, Visarion Puiu, sau anumitor evenimnete ori însemne comemorative, cum ar fi de exemplu monumentul aflat pe locul unde a fost Biserica „Sfântul Ilie”, distrusă și ea în orașul Chișinău, în anul 1967.” (Iulian Rusanovschi)

„Acest proiect este o încercare de redeșteptare a unor amintiri pe care noi aici nu le-am avut, dar le-au avut basarabenii dincolo. De aceea, această redeșteptare a unei amintiri echivalează cu redeșteptarea conștiinței naționale. Nu există un document mai bun pentru ca identitatea noastră să fie recunoscută, decât monumentele. Cu cât acestea vor fi mai bine păstrate, mai bine puse în valoare și mai bine vizualizate, cu atât neamul din care facem parte va avea sau nu va avea viitor de recunoaștere în istorie.” – ne-a mărturisit Părintele Neculai Dorneanu, preot paroh al Parohiei „Sfânta Mahramă a Domnului şi Sfinții Mucenici Brâncoveni”, din Iaşi.

Spre final, avocatul Iulian Rusanovschi a subliniat mesajul principal al inițiativei recondiționării monumentelor: „Basarabia este pământ românesc, acesta este principalul mesaj. Cel mai înalt nivel cultural pe care l-a atins Basarabia a fost cel din Perioada Interbelică, iar faptul că străinii au încercat să ne distrugă istoria, nu este un motiv pentru a renunța la ea.”

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri