La Parohia „Sfinții Teodori” din Iași a fost lansat un proiect cultural transfrontalier din fonduri europene

Arhiepiscopia Iașilor Iulie 21, 2021   Autor: Tudorel Rusu

După cum s-a menționat în cadrul conferinței de presă, Proiectul „Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca 1HARD / 2.1 / 88” urmărește valorificarea durabilă a patrimoniului cultural cu potențial turistic oferit de două obiective de patrimoniu, unul la Soroca, Republica Moldova și unul la Iași, România, pentru a le mări atractivitatea ca urmare a creșterii numărului de înnoptări. Astfel, se va urmări restaurarea și conservarea stării actuale a celor două obiective ale patrimoniului cultural, simboluri ale orașelor de care aparțin, acestea fiind ameninţate de degradare și posibile catastrofe naturale. Pentru a preveni daunele ireversibile din aceste riscuri combinate asupra patrimoniului cultural, sunt necesare intervenţii în restaurare, reabilitare și consolidare.

Valoarea totală a proiectului lansat marți la Parohia „Sfinții Mari Mucenici Teodor Tiron și Teodor Stratilat” din Iași este de 1.661.540,22 de euro, din care 1.495.386,19 de euro reprezintă grantul din fonduri europene, iar 166.154,03 de euro cofinanţare din partea celor patru parteneri.

„Avem bucuria de a anunța lansarea unui proiect transfrontalier, privind restaurarea a două locașuri de cult - Biserica «Sfinții Teodori» din Iași și Biserica «Sfântul Dimitrie» din orașul Soroca. Este un proiect complex, care include patru parteneri două parohii și două fundații – în cadrul căruia dorim să redăm celor două biserici menționate frumusețea de altădată, așa cum au fost ele ctitorite și așa cum și-au dorit ctitorii să se mențină de-a lungul istoriei. Beneficiarii proiectului nostru sunt în primul rând comunitățile de credincioși din Iași și Soroca, dar și administrațiile celor două orașe, precum și toți pelerinii și tinerii care sunt atrași de arhitectura bisericească, de istoria și tradiția Bisericii Ortodoxe din România și din Republica Moldova. Dorim astfel să punem în valoare patrimoniul cultural și istoric al celor două locașuri de cult, să atragem cât mai mulți vizitatori și turiști și să organizăm cât mai multe evenimente culturale”, a declarat părintele paroh Benone Dascălu, care este și consilier al Sectorului agricol-silvic din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, iar Parohia „Sfinţii Teodori” din Iași are statutul de aplicant/lider de parteneriat.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri