Scurt istoric

Istorie Octombrie 28, 2014

Din drumul de răscruce de pe şoseua Piatra Neamţ – Roman, care duce spre vest, la Dobreni, la distanţa de 2 km se află satul Gura Văii. 

Numele satului vine probabil de la modul in care este poziţionat din punct de vedere geografic, intr-o gura de vale, intre doua coline care se pierd in panta dulce spre valea larga a Cracăului.

Pe drumul satului – pe partea stângă, se află biserica parohială ,,Sf. Voievozi ’’, construită in anul 1817 din lemn (b­ârne stivuite), pe temelie de piatră şi acoperită cu draniţă.

Clopotniţa este poziţionată separat şi este construită tot din bârne aşezate pe temelie de piatră, fiind acoperită cu draniţă. Bătrânii spun ca această biserică este adusa din Dărmăneşti, pe locul ei fiind construită tot de boierul  Milescu, o altă biserică de zid. Tot atunci bârnele bisericii au fost imbrăcate in scândură pe interior si exterior, ele fiind ulterior vopsite.

Biserica este construită in formă de navă, in stilul binecunoscut al bisericilor moldoveneşti. Nu are turle, interiorul fiind cel obişnuit (altar, naos şi pronaos) având un singur pridvor cu o singură uşă la intrare. Pereţii sunt simplii, vopsiţi, făra pictură şi decoraţiuni. Catapeteasma este lucrată din lemn de tei, cu icoane demontabile. Obiecte de valoare artistică, istorică sau documentară, nu există şi nu se cunosc fapte de cultură legate de trecutul acestei biserici.

In decursul timpului biserica a avut parte de mai multe renovări. Astfel in 1987 s-a inlocuit si vopsit scândura de pe exterior, in anul 1922 s-a electrificat locaşul de cult iar in anul 1955 s-a inlocuit draniţa acoperişului şi s-a vopsit din nou atât pe exterior cat şi pe interior dându-i-se astfel o infatişare cât mai frumoasă.

După anul 2000 a fost renovată si casa socială a parohiei, activităţile social-caritative putându-se desfăşura in cele mai bune condiţii. De asemenea lăcaşul de cult prin dragostea unor binefacători si prin osteneala preotului paroh a fost inzestrat cu incălzire termică centralizată; au fost cumparate odoare, veşminte si cărţi, necesare desfăşurării  serviciilor cultice ale parohiei.

In prezent se lucrează cu râvna la finalizarea unei capele mortuare pentru a veni in intâmpinarea nevoiilor parohiei noastre legate de obştescul sfarşit al omului, dar şi pentru a ne putea incadra in normativele europene ale legislaţiei in domeniu.

Dintre preoţii slujitori ai aceste sfinte biserici, amintim: Constantin Dan (†1870), I. Coman (†1856), Ioan Trifan (1870-1922), Vasile Negrea (1922-1966), fiu al satului şi bun gospodar. Au mai păstorit până in anul 1978 preoţii: Aurel Sburlea, Siviu Sologiuc şi Ilie Popa. De la 1 octombrie 1978 şi până in prezent parohia este păstorită de P. C. Pr. Holban Mircea Ilie.